Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem

Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem

3.5 226 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 250 g ryżu długoziarnistego (o czasie gotowania 12-16 min)
  • 2 jajka
  • 120 g marchewki pokrojonej w małą kostkę
  • 280 g cukinii pokrojonej w małą kostkę
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 200 g tuńczyka, w oleju z puszki (waga z zalewą), odsączonego
  • 100 g oliwek czarnych lub zielonych, bez pestek, całych lub krojonych
  • 15 - 20 g ogórków konserwowych pokrojonych w plastry
  • 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 - 2 łyżki octu (opcjonalnie)
    1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • pomidorki cherry przekrojone na pół lub pokrojone w ćwiartki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 462.7 kcal / 1935.7 kJ
Białko 24.5 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 60.8 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Sód 1100.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...