Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g grochu, suchego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g warzyw (cebuli, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 1250 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 250 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1469.5 kJ / 351.2 kcal
- Białko
- 13.3 g
- Węglowodany
- 13.1 g
- Tłuszcz
- 20.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Sód
- 369 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa fasolowa z pulpecikami
50min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Kapuśniak
50min
Zupa z kiszonych ogórków
45 Min
Zupa ogórkowa
30min
Krupnik
40 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13h 50min
Barszcz ukraiński
1h 35min
Zupa szczawiowa
35min
Żurek
50min
Zupa gulaszowa
1h 35min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min