Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 250 g cukru
- 80 g oleju słonecznikowego
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 310 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka octu
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 70 g maku
- cukier puder, ilość do oprószenia babki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1865.7 kJ / 445.9 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 43.4 g
- Tłuszcz
- 28.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 105.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka z likierem jajecznym
1 Std. 20 Min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1h 40min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2h 10min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min
Babka marmurkowa
2h 10min
Babka piaskowa "Fix"
1 Std. 30 Min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2h 15min
Sernik krakowski
4h 55min
Sernik wiedeński
9h 45min
Sernik rosa
1 Std. 30 Min
Sernik królewski
4h 35min
Klasyczny jabłecznik
1 Std. 30 Min