Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia formy
- 300 g kaszy gryczanej, niepalonej (patrz wariant)
- 1400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
15
g miodu
lub 15 g cukru -
100
g słonecznika łuskanego
lub 100 g pestek dyni -
10
g octu balsamicznego
lub 10 g białego octu winnego - 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 400.6 kJ / 95.7 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 13.7 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 152.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb gryczano-migdałowy z nasionami (bez glutenu)
2h
Bezglutenowy chleb ryżowy z kaszą gryczaną
1 Std. 30 Min
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej, jaglanej i ryżu
2h 45min
Bezglutenowe bułki
1 Std. 15 Min
Ekspresowy chleb bezglutenowy
2 Std. 25 Min
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej
57 Std. 40 Min
Bezglutenowy chleb ryżowo-gryczany
2h 45min
Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba II
10 Min
Bezglutenowy chleb tostowy
15 godz.
Bezglutenowy chleb ziemniaczany z czarnym sezamem
3 Std. 10 Min
Bezglutenowy chleb życia
1 Std. 10 Min
Bezglutenowy chleb kukurydziano-gryczany z tapioką
2 Std. 30 Min