![Łosoś zapiekany z ziemniakami i jarmużem Łosoś zapiekany z ziemniakami i jarmużem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6F382CFA-DD5C-4A96-9702-A40AC7B4726A/Derivates/7B1F92E8-839B-4BE7-B76D-404476D9B4BD.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 500 g wody
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g mleka
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu, mielonego
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (każdy ok. 125 g)
- 2 - 4 łyżki migdałów, w płatkach
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3029 kJ / 723 kcal
- Białko
- 37 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 49 g
- Błonnik
- 6.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45min
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
50 Min
Tuńczyk w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami
25min
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
50 Min
Łosoś w pikantnej glazurze pomidorowej
35min
Paczuszki z łososiem i kuskus z suszonymi pomidorami
55 min
Łosoś w papilotach z pieczarkami i ryżem
40min
Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
35min
Łosoś na kremowym szpinaku
50 Min
Łosoś w pomarańczach z brokułowym kuskusem
45min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 godz. 5 min