Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kopytka
- woda, osolona, do gotowania kopytek
- 300 g marchewki, ugotowanej, np. pozostałej z rosołu, pokrojonej na kawałki
- 165 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g cukru
Masło cynamonowe
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g ziaren sezamu, białego (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 10 - 20 g cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3506 kJ / 838 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 117 g
- Tłuszcz
- 39 g
- Tłuszcz nasycony
- 21 g
- Błonnik
- 10.5 g
- Sód
- 357 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placki z zielonym groszkiem i twarogiem (dla dzieci)
25 Min
Placki jaglane z jabłkami
30 Min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 Min
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2 Std.
Kulki owsiane z burakiem i borówkami
30 Min
Ryżowe pulpety z kalafiorem
1 Std. 30 Min
Placki z selera i marchewki z dipem bazyliowym
55min
Placki z batatów i sos z rabarbaru
35min
Placki z marchewki z dipem oscypkowym
1 Std.
Placki ze szpinakiem (dla dzieci)
45min
Kopytka serowo-ziemniaczane ze szpinakiem
40 Min
Kotleciki z marchewki
1 Std. 20 Min