Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 jajka
- 240 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 200 g masła, pokrojonego na kawałki, o temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta, do posypania
- 300 - 400 g śliwek, umytych, bez pestek, przekrojonych na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 736.3 kJ / 176 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 41.8 mg
Alternatywne przepisy
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2h 20 min
Clafoutis - wiśnie w cieście
1h
Ciasto z truskawkami
8h 30min
Ciasto z jabłkami
1h 20min
Brownie z gruszkami
1 Std. 15 Min
Maślankowiec ze śliwkami
1 Std. 15 Min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1h 20min
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2h
Sernik walentynkowy z borówkami
4h 30 min
Ciasto ucierane z owocami
1h
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1h 45min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2j 15 mnt