Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym
TM6 TM5

Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym

4.1 (137 ocen)

Składniki

Muffiny

  • 100 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 80 g migdałów, ze skórką
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 18 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

Kremowy sos serowy

  • 100 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 280 g mleka
  • 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • papryka wędzona, mielona, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
2819 kJ / 673 kcal
Białko
22 g
Węglowodany
39 g
Tłuszcz
46 g
Błonnik
4.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy