Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 450 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 300 g mleka
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 20 g wody
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 250 g szynki długodojrzewającej, pokrojonej na 1 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 837 kJ / 200 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 5 g
- Tłuszcz
- 15 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z boczkiem i sosem porowym
40 min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35min
Tagliatelle ze szpinakiem
30 min
Sos śmietanowo-porowy
30 min
Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem
40 min
Sos soubise
30 min
Sos serowy Mornay
10min
Sos szpinakowy; Sos cztery sery (do makaronu)
30 min
Sos koperkowy
15min
Szybki sos beszamelowy
10min
Kremowy sos brokułowy
35min
Sos pieczarkowy
40 min