Sos szpinakowo-śmietanowy
TM5 TM6

Sos szpinakowo-śmietanowy

4.4 (314 ocen)

Składniki

  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 450 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 300 g mleka
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 20 g wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g szynki długodojrzewającej, pokrojonej na 1 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
837 kJ / 200 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
5 g
Tłuszcz
15 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy