Urządzenia i Akcesoria
Sos śmietanowo-porowy
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
20 g oleju
-
200 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
350 g wody plus 3 łyżeczki
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
25 g masła
-
½ - ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ - ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
691.8 mg
Białko
2 g
Kalorie
803.9 kJ /
192 kcal
Tłuszcz
18.3 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
8.3 g
Węglowodany
6.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WYTRAWNE SOSY
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Beszamel – 1100 ml
15min
Sos koperkowy
15min
Rumienienie 200 g pora
20min
Delikatne rumienienie 350 g cebuli szalotki
25min
Sos szpinakowo-śmietanowy
30min
Sos cebulowy (sos soubise)
30min
Sos pomidorowy Aurora
20min
Sos soubise
30min
Duszony szpinak
15min
Kremowy sos grzybowy na winie
30min
Sos pieczarkowy
40min
Szybki sos beszamelowy
10min