Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oleju
- 200 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 350 g wody, plus 3 łyżeczki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g masła
-
½ - ¾
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
lub ½ - ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 803.9 kJ / 192 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 6.5 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.3 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 691.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos holenderski – 500 ml
15min
Wędzony kurczak z porem w sosie śmietanowym
30 min
Sos cytrynowy
20 min
Sos serowy Mornay
10min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15min
Sos serowy roquefort
20 min
Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 30 Min
Sos soubise
30 min
Sos szpinakowo-śmietanowy
30 min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 min
Sos koperkowy
15min
Sos pieczarkowy
40min