Sos śmietanowo-porowy

Sos śmietanowo-porowy

4.3 201 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 20 g oleju
  • 200 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 350 g wody plus 3 łyżeczki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 25 g masła
  • ½ - ¾ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    ½ - ¾ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 691.8 mg
Białko 2 g
Kalorie 803.9 kJ / 192 kcal
Tłuszcz 18.3 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 8.3 g
Węglowodany 6.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...