![Burger z tofu Burger z tofu](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1C3A70D7-6F50-4DA0-97EE-4304D9AA8A3C/Derivates/E4E39170-AD2F-43ED-8642-D8B8302E2875.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- 1 ząbek czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g miodu wielokwiatowego, płynnego
- 15 g sosu sojowego, jasnego
- 200 g tofu, średnio twardego
Burger warzywny
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 120 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- oliwa z oliwek, ilość do smażenia burgerów
- 4 bułki hamburgerowe
- rukola, ilość do złożenia burgerów (30-40 g)
- kiełki słonecznika, do dekoracji (ok. 50 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1685.9 kJ / 402.9 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 48.2 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 1134.6 mg
Alternatywne przepisy
Lasagne z topinamburem
1 Std. 20 Min
Burger grzybowo-jaglany
2 godz. 30 min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 Std. 15 Min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1h
Wegańskie "chili con carne"
1h
Gulasz sojowy z knedlami
1h
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Quiche z tofu i szpinakiem
1h 50min
Wegetariański gulasz z tofu
30min
Burger wegański
3h 55min
Wegańskie naleśniki
50 Min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 Std. 10 Min