Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g gorzkiej czekolady, min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 250 g migdałów, blanszowanych
- 250 g cukru trzcinowego
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia, bezglutenowego (patrz wskazówka)
- 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady, min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2465.9 kJ / 589 kcal
- Białko
- 9.9 g
- Węglowodany
- 39.6 g
- Tłuszcz
- 44.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Sód
- 136.6 mg
Alternatywne przepisy
Brownie z tahini
45 dk
Bakaliowiec
2 godz. 50 min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2sa 30 dk
Ciasto migdałowe z Santiago
1sa 30 dk
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1h 40min
Babka orzechowa
1h
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1 Std. 20 Min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1 godz. 10 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Ciasto marchewkowe z kardamonem i kremem z tahini
4h 45min
Bananowe brownie
40min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1h 40min