Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe

Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe

4.7 1.5K oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz.
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 250 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
  • 250 g migdałów, blanszowanych
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 6 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, bezglutenowego (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 50 g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 589 kcal / 2465.9 kJ
Białko 9.9 g
Tłuszcz 44.8 g
Węglowodany 39.6 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 20.9 g
Sód 136.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...