
Urządzenia i Akcesoria
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz.
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
250 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
-
250 g migdałów, blanszowanych
-
250 g cukru trzcinowego
-
250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
6 jajek
-
1 łyżka proszku do pieczenia, bezglutenowego (patrz wskazówka)
-
1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
-
50 g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
Polewa
-
100 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
-
80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
589 kcal /
2465.9 kJ
Białko
9.9 g
Tłuszcz
44.8 g
Węglowodany
39.6 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
20.9 g
Sód
136.6 mg