Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g słonecznika łuskanego
- 250 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 250 g maślanki
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej, np. Lubella "3 ziarna"
- 15 g siemienia lnianego
- 15 g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353.5 kJ / 84.4 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 1.7 g
- Błonnik
- 2.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2h 45min
Zielony chleb ze szpinakiem
2h 45min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1h 50min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 godz. 30 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb orkiszowy
1 godz. 40 min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 godz. 30 min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min