
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g słonecznika łuskanego
- 250 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 250 g maślanki
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej, np. Lubella "3 ziarna"
- 15 g siemienia lnianego
- 15 g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353.5 kJ / 84.4 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 1.7 g
- Błonnik
- 2.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Chleb z otrębami
1 Std. 35 Min
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb musli
1h 45min
Chleb orkiszowy
1h 40min
Chleb wiejski
2h
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1h 30min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2h 30min
Chleb pszenno-żytni razowy
1h 40min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2h 45min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20min