Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g słonecznika łuskanego
- 250 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 250 g maślanki
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej, np. Lubella "3 ziarna"
- 15 g siemienia lnianego
- 15 g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353.5 kJ / 84.4 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 1.7 g
- Błonnik
- 2.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Chleb pszenno-żytni razowy
1h 40min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 Std. 30 Min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 Std. 30 Min
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1 Std. 30 Min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1 Std. 50 Min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 Std. 45 Min
Chleb z ziarnami
2 Std. 30 Min
Bułki grahamki
1 Std. 5 Min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min
Chleb orkiszowy
1h 40min