Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia tortownicy
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 250 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 75 g oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczkę cynamonu, mielonego
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
Lukier
- 200 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy, świeżej, bez białych błonek
- 1 białko
- 1 łyżka soku z pomarańczy, świeżego
- polewa czekoladowa, do dekoracji (ok. 50 g) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1564.8 kJ / 374 kcal
- Białko
- 6.3 g
- Węglowodany
- 53.9 g
- Tłuszcz
- 15.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 206.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort dyniowy
2u. 40min
Ciasto twarogowe z agrestem
50min
Ciasteczka dyniowo-imbirowe
2h
Drożdżowe ciasto dyniowe
2h 15min
Dyniowe bułeczki śniadaniowe
1h 50 min
Dyniowy shake z ziarnami amarantusa
25 min
Ciasto czekoladowo-dyniowe na mące gryczanej
2h
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie
9 Std.
Tarta z dynią
1h 40min
Kwadraty dyniowe z orzechami
1h
Tarta dyniowa
3h 15 min
Ciasto dyniowo-jabłkowe
3h