Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g masła
- 400 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 15 g skórki pomarańczowej, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 200 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
- 1 pomarańcza (ok. 250 g), podzielona na kawałki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 8 sztuk
- Kalorie
- 9391 kJ / 2244.5 kcal
- Białko
- 50 g
- Węglowodany
- 283.8 g
- Tłuszcz
- 90.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 52.9 g
- Błonnik
- 10.6 g
- Sód
- 522 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Naleśniki kawowe
1h
Omlet cesarski z rodzynkami (Kaiserschmarrn)
35 min
Placki z serkiem
45 min
Racuchy na żółtkach z rodzynkami w rumie
1hod. 40min
Kluski francuskie z Varomy
20 min
Naleśniki Czarny Las
1h 15min
Banany smażone w cieście
40 min
Jabłka w cieście
1h
Omlet austriacki (Kaiserschmarrn)
20 min
Omlet cesarski (Kaiserschmarrn)
25 Min
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1 godz. 10 min
Gofry belgijskie z bitą śmietaną i truskawkami
1h 50min