
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 230 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- 4 żółtka
- 20 g masła
-
10
g rumu
lub 10 g spirytusu rektyfikowanego 96% lub wódki - 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- 1 białko roztrzepane, do posmarowania ciasta
- 400 - 500 g oleju do smażenia
- 4 łyżeczki cukru pudru do posypania
- 10 łyżeczek dżemu wiśniowego lub truskawkowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 277.6 kcal / 1161.6 kJ
- Białko
- 1.9 g
- Tłuszcz
- 25.1 g
- Węglowodany
- 11.4 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 15.5 mg
Alternatywne przepisy
Pączki
1 godz. 20 min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Oponki serowe
45 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Kopytka
40 min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 godz. 15 min
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min