Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- 4 żółtka
- 20 g masła
-
10
g rumu
lub 10 g spirytusu rektyfikowanego 96% lub wódki - 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- 1 białko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- 400 - 500 g oleju do smażenia
- 4 łyżeczki cukru pudru, do posypania
- 10 łyżeczek dżemu, wiśniowego lub truskawkowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1161.6 kJ / 277.6 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 11.4 g
- Tłuszcz
- 25.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 15.5 mg
Alternatywne przepisy
Kopytka
40min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2h 10min
Pierogi z mięsem
1h
Pierogi z serem i jagodami
1h 15 min
Pierogi z kapustą i grzybami
2u. 40min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2h
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30 min
Oponki serowe
45min
Makowiec świąteczny
2h 10min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Pączki
1h 20 min