![Ciasto ptysiowe Ciasto ptysiowe](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8EA05962-3E13-4397-A6E2-02CD41C3DD91/Derivates/26C7A2C1-99AA-431B-AE82-8A345DDC5D68.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru (10 g) (opcjonalnie)
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 300 kJ / 72 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Błonnik
- 0.2 g
Alternatywne przepisy
Tartaletki z truskawkami
1 Std. 20 Min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8h
Crème pâtissière
2h 35min
Ptysie
2小时 15 分钟
Tartaletki z mrożonym kremem cytrynowym
3 godz. 50 min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 Min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 godz. 10 min
Krem pistacjowy do tortów
6 Std. 15 Min
Karpatka
5 godz.
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Biszkopt
1 Std. 50 Min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 Min