Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 700 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 6 łyżek mleka
- 50 g miodu, płynnego
- 50 g miodu
- mąka pszenna, do oprószenia
Wierzch
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g orzechów włoskich, łuskanych
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Masa budyniowa
- 750 g mleka, w temp. pokojowej
- 70 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 żółtka
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 510 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2378.3 kJ / 568.4 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 68.6 g
- Tłuszcz
- 29.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 233.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Przekładaniec na bogato
2 Std. 35 Min
Kakaowa rolada z kremem śmietanowym i owocami
4h
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Królewiec
9 Std. 45 Min
Kopiec kreta
3hod. 20min
Ciasto Rafaello
8h 30min
Sernik rosa
1 Std. 30 Min
Sernik gotowany
7h 40min
Sernik królewski
4h 35 min
Karpatka
5h
Malinowa chmurka
12h 5min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6óra 50p