Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto ptysiowe
- 150 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- 1 szczypta soli
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
Sos czekoladowy
- 250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g mleka
- lody waniliowe, wykonane w TM lub gotowe, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 735.4 kJ / 175.8 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 12.6 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 29.2 mg
Alternatywne przepisy
Crème pâtissière
2h 35min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6h 10 min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Kruche babeczki z owocami
1 Std.
Biszkopty Lady Fingers
1 godz. 5 min
Ciasto ptysiowe
2h
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Pączki
1 Std. 20 Min
Ciasto kruche słodkie
2h
Biszkopt
1 Std. 50 Min
Makaron jajeczny
1 Std.
Karpatka
5h