Urządzenia i Akcesoria
Ptysie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
18 sztuk
Składniki
Ciasto ptysiowe
-
wody150 g
-
masła pokrojonego na kawałki80 g
-
cukru10 g
-
soli1 szczypta
-
mąki pszennej120 g
-
jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)3
Sos czekoladowy
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki250 g
-
masła pokrojonego na kawałki40 g
-
mleka200 g
-
lody waniliowe wykonane w TM lub gotowe, do podania
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
175.8 kcal /
735.4 kJ
Białko
3.2 g
Tłuszcz
12.5 g
Węglowodany
12.6 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Sód
29.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 godz. 10 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 godz.
Ciasto ptysiowe
1 godz. 10 min
Ciasto kruche słodkie
2 godz.
Crème pâtissière
2 godz. 35 min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 godz. 15 min
Tartaletki z mrożonym kremem cytrynowym
3 godz. 50 min
Baletki
1 godz. 10 min
Kruche babeczki z owocami
1 godz.
Pączki
1 godz. 20 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 min
Biszkopt
1 godz. 50 min