
Urządzenia i Akcesoria
Bigos podhalański
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji
Składniki
-
200 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
-
40 g oleju rzepakowego
-
60 g grzybów, suszonych (np. podgrzybków, borowików), pokrojonych na kawałki
-
1000 g wody
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
600 g kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
100 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
3 liście laurowe, suszone
-
3 - 4 ziarna ziela angielskiego
-
5 owoców jałowca
-
1 łyżeczka kminku
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
40 g koncentratu pomidorowego
-
100 g czerwonego wina
-
40 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
majeranek, świeży (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
412 kcal /
1724.8 kJ
Białko
16.5 g
Tłuszcz
37.5 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
15.4 g
Sód
633.3 mg