Bigos podhalański

Bigos podhalański

4.8 2.4K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

  • 200 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 60 g grzybów, suszonych (np. podgrzybków, borowików), pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 600 g kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g krojonych pomidorów, z puszki
    100 g pomidorów, bez skóry
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 owoców jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g czerwonego wina
  • 40 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • majeranek, świeży (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 412 kcal / 1724.8 kJ
Białko 16.5 g
Tłuszcz 37.5 g
Węglowodany 34 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 15.4 g
Sód 633.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...