Bigos podhalański

Bigos podhalański

4.8 2.4K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

  • karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
    200 g
  • oleju rzepakowego
    40 g
  • grzybów, suszonych (np. podgrzybków, borowików), pokrojonych na kawałki
    60 g
  • wody
    1000 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
    200 g
  • kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    600 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    100 g
    100 g pomidorów, bez skóry
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • liście laurowe, suszone
    3
  • ziarna ziela angielskiego
    3 - 4
  • owoców jałowca
    5
  • kminku
    1 łyżeczka
  • majeranku, suszonego
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • koncentratu pomidorowego
    40 g
  • czerwonego wina
    100 g
  • śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
    40 g
  • majeranek, świeży (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 412 kcal / 1724.8 kJ
Białko 16.5 g
Tłuszcz 37.5 g
Węglowodany 34 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 15.4 g
Sód 633.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...