
Urządzenia i Akcesoria
Bigos podhalański
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji
Składniki
-
karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę200 g
-
oleju rzepakowego40 g
-
grzybów, suszonych (np. podgrzybków, borowików), pokrojonych na kawałki60 g
-
wody1000 g
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę200 g
-
kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej, pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)600 g
-
krojonych pomidorów, z puszki100 g
-
koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
liście laurowe, suszone3
-
ziarna ziela angielskiego3 - 4
-
owoców jałowca5
-
kminku1 łyżeczka
-
majeranku, suszonego1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
soli1 łyżeczka
-
koncentratu pomidorowego40 g
-
czerwonego wina100 g
-
śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół40 g
-
majeranek, świeży (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
412 kcal /
1724.8 kJ
Białko
16.5 g
Tłuszcz
37.5 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
15.4 g
Sód
633.3 mg