Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 320 g makaronu, suchego, z pszenicy durum lub pełnoziarnistego, spaghetti lub fusilli
- 50 g wody, plus dodatkowa ilość osolonej wody do ugotowania makaronu
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
-
1
łyżka natki pietruszki, suszonej
lub ½ łyżeczki oregano, suszonego - 250 g sera mascarpone
- 200 g sera gorgonzola, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3630 kJ / 867 kcal
- Białko
- 34 g
- Węglowodany
- 67 g
- Tłuszcz
- 52 g
- Tłuszcz nasycony
- 34.3 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1367.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron a'la carbonara
30min
Sos serowy Mornay
10min
Spaghetti z cytrusowym pesto
35min
Spaghetti alla carbonara
30min
Sos z sera cheddar
20min
Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
1h 20min
Makaron z brokułem w sosie z gorgonzoli
45min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25min
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30min
Spaghetti carbonara
40min
Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem
40min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20min