Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku

Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku

4.8 317 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

  • 1 główka czosnku w łupinie
  • 1 łyżka soli plus dodatkowa ilość do posypania czosnku
  • pieprz czarny, mielony do posypania czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania czosnku
  • 500 g wody
  • 800 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 1 gałązkę rozmarynu, świeżego
    1 czubatą łyżeczkę rozmarynu, suszonego
  • 80 - 90 g masła pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 360.6 kcal / 1508.6 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 21.5 g
Węglowodany 39.2 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Sód 602.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...