Wersje kompatybilne
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g rzodkiewek, przekrojonych na pół
- 500 g wody
- 8 jajek
- 600 g ziemniaków, młodych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 400 g białych szparagów, obranych, bez twardych końcówek
- 350 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g jogurtu naturalnego, 3,5% tłuszczu
- ¾ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- szczypiorek, świeży, posiekany, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2655 kJ / 635 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 46 g
- Błonnik
- 7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kalafior z purée z groszku
40min
Fasolka szparagowa z ziemniakami, masło tymiankowe
50min
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
50min
Szparagi z soczewicą i salsą verde
45min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1 godz.
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 10 min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45min
Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim
50min
Zielone szparagi z łososiem i jajkami w koszulkach
45min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
1 godz.
Sos holenderski – 250 ml
15 Min
Ziemniaki z fasolką, szynką i sosem berneńskim
1 godz.