
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 golonki o wadze 400-500 g każda
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki kminku, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 ząbki czosnku pokrojone wzdłuż na ćwiartki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
- 250 g piwa jasnego
- 1270 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej - 400 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 30 g miodu
-
½
łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
lub 1 łyżeczka szałwii, świeżej posiekanej - 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1831 kcal / 7669 kJ
- Białko
- 90 g
- Tłuszcz
- 134.7 g
- Węglowodany
- 62.2 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karkówka z cebulą
1 godz. 45 min
Schab z kiszoną kapustą
50 min
Żeberka w kapuście
2 godz. 10 min
Karkówka z Varomy z kapustą i ziemniakami
1 godz.
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Rolada z karkówki z grzybami
2 godz. 35 min
Chrupiący boczek z piwnym sosem
2 godz. 40 min
Potrawka z ziemniaków i żeberek
1 godz. 55 min
Gulasz z żołądków drobiowych
1 godz. 40 min
Pieczony boczek w pięciu smakach
9 godz. 15 min
Gulasz z drobiowych serc i pieczarek
2 godz. 25 min
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
50 min