Golonka w sosie piwnym
TM5 TM6

Golonka w sosie piwnym

4.3 (236 ocen)

Składniki

  • 2 golonki, o wadze 400-500 g każda
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone wzdłuż na ćwiartki
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 250 g piwa, jasnego
  • 1270 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 30 g miodu
  • ½ łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
    lub 1 łyżeczka szałwii, świeżej, posiekanej
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
7669 kJ / 1831 kcal
Białko
90 g
Węglowodany
62.2 g
Tłuszcz
134.7 g
Błonnik
4.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy