Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
TM6 TM5

Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach

4.5 (274 oceny)

Składniki

  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • wrząca woda, ilość do zalania cebuli
  • 150 g jabłka, kwaśnego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 400 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    lub 250 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 10 - 15 g octu jabłkowego
    lub 10 - 15 g białego octu winnego
  • 1 łyżka koperku, świeżego, posiekanego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 750 g ziemniaków, małych (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokładnie umytych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1552.8 kJ / 371.1 kcal
Białko
19 g
Węglowodany
35.7 g
Tłuszcz
17.3 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Błonnik
4.8 g
Sód
114.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy