Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g cukru
- 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1200 g mleka
- 2 jajka
- 80 g skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1116 kJ / 267 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 0.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kisiel cytrynowy
10 min
Jogurt waniliowy
12h 20min
Płynny budyń – 650 ml
15min
Deser z kaszy manny
20 min
Czekoladowy budyń na mleku kokosowym (bez laktozy)
15min
Płynny budyń – 1200 ml
15min
Budyń czekoladowy
10 min
Krówki toffi
2h
Gęsty budyń – 600 g
15min
Gęsty budyń – 1100 g
15min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Sos karmelowy
1h 30min