Kluski jaglano-serowe z sosem truskawkowym
TM6 TM5

Kluski jaglano-serowe z sosem truskawkowym

3.7 (340 ocen)

Składniki

Kluski jaglano-serowe

  • woda, osolona, do gotowania klusek
  • 500 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 120 g mąki jaglanej (patrz wskazówka), plus 1-2 łyżki (opcjonalnie) i dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 szczypta soli

Sos truskawkowy

  • 200 g truskawek, świeżych
    lub 200 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 90 g banana, dojrzałego (1 szt.), pokrojonego na kawałki
  • śmietana, 12% tłuszczu, ilość do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1553.3 kJ / 371 kcal
Białko
26.3 g
Węglowodany
47.8 g
Tłuszcz
8.7 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Błonnik
1.7 g
Sód
272.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy