Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 160 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajko
- 60 g cukru, plus dodatkowa ilość do posypania ciasta
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Dr. Oetker®
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 800 - 850 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny, suszonej
- 40 g miodu, płynnego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina, Dr. Oetker®
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1317 kJ / 315 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 81 mg
Alternatywne przepisy
Chlebek-choinka do odrywania
2 Std. 10 Min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1h 15 min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 Std. 45 Min
Piernik na ciemnym piwie
2 godz. 35 min
Piernik choinka
15h 30min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1u. 10min
Piernikobrownie
1h
Ciastka imbirowe z białą czekoladą
5 godz. 45 min
Poncz świąteczny z żurawiną
20 min
Karp w migdałowej panierce
1h 40min
Dyniowe ślimaczki z polewą z serka kremowego
3h 20min
Muffinki z whisky i czekoladą
1h