Urządzenia i Akcesoria
Hałuski z potrawką z jagnięciny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
-
45 g oleju rzepakowego
-
400 g jagnięciny np. łopatki lub udźca, bez kości, pokrojonej w plastry (0,5 x 1 x 5 cm)
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
80 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g czerwonego wina np. Madera
-
200 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
1 szczypta cynamonu, mielonego
-
1 szczypta kardamonu, mielonego
-
1 ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60 g wędzonego sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki60 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
-
600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
140 g mąki pszennej
-
1 - 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
-
kwaśna śmietana, 18% tłuszczu do dekoracji
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
808.5 mg
Białko
29.8 g
Kalorie
2848.1 kJ /
680.3 kcal
Tłuszcz
36 g
Błonnik
4.8 g
Tłuszcz nasycony
13 g
Węglowodany
59.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
2 godz. 5 min
Jiaozi z wołowiną i porem
1 godz. 30 min
Kartacze z mięsem
1 godz.
Żeberka wieprzowe w sosie z czarnej fasoli
1 godz. 35 min
Sos béarnaise
20 min
Szczupak w cieście piwnym z sosem duńskim
35 min
Kołduny litewskie
1 godz. 50 min
Kluski kładzione z kaszy manny
45 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Drożdżowe kluski z gotowanym mięsem
1 godz. 30 min
Pyzy z mięsem
1 godz. 20 min
Czorne kluski
3 godz. 30 min