Zupa bryndzowa
TM6 TM5

Zupa bryndzowa

4.6 (113 ocen)

Składniki

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
    lub 20 g oleju rzepakowego
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 400 g bryndzy, pokrojonej na kawałki
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • sól selerowa, do smaku
    lub sól, do smaku
  • majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1697.8 kJ / 405.5 kcal
Białko
17.7 g
Węglowodany
16.8 g
Tłuszcz
29.3 g
Tłuszcz nasycony
13.7 g
Błonnik
1.7 g
Sód
326.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy