Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
-
50
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
lub 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, plus 1 łyżka do posmarowania pierożków - 1 jajko
- ¼ - ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 żółtko, do posmarowania pierożków
Farsz z kapusty
- 500 g wody
- 280 - 300 g kapusty włoskiej, pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
Lepienie pierożków
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
- kminek, ilość do posypania pierożków
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 506.9 kJ / 121.1 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 13.7 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 69.3 mg
Alternatywne przepisy
Calzone z mozzarellą i jajkiem
2 godz. 50 min
Rożki z ciasta chlebowego nadziewane sałatką
3h 10 min.
Paszteciki piknikowe
50min
Paszteciki z serem owczym
2 godz. 50 min
Pieczone pierogi ze szpinakiem
1 Std. 10 Min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 Std. 30 Min
Wytrawne bułeczki-kwiatki
2h 10min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Placki gozleme ze szpinakiem
1h 15min
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną
1h 30min
Krokiety z kiszoną kapustą i ciecierzycą
1h 45min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15 min.