Pieczone pierożki z kapustą

Pieczone pierożki z kapustą

4.6 272 oceny
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
25 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
    50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, plus 1 łyżka do posmarowania pierożków
  • 1 jajko
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko do posmarowania pierożków
Farsz z kapusty
  • 500 g wody
  • 280 - 300 g kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
Lepienie pierożków
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • kminek ilość do posypania pierożków

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 69.3 mg
Białko 2.7 g
Kalorie 506.9 kJ / 121.1 kcal
Tłuszcz 6.6 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Węglowodany 13.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...