Polędwiczki w cieście drożdżowym
TM6 TM5

Polędwiczki w cieście drożdżowym

4.5 ( 90 ocen )

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 200 g wody letniej
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 20 g siemienia lnianego brązowego
    lub 20 g siemienia lnianego złotego
  • 5 g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli

Polędwiczki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych bez białych błonek, pokrojonych w 3 cm plastry (10 szt.)
  • 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do obsmażenia polędwiczek
  • 20 g sosu sojowego
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 jajko roztrzepane

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
251.2 kcal / 1051.7 kJ
Białko
17.4 g
Tłuszcz
8.8 g
Węglowodany
26.4 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
1.4 g
Sód
347.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy