Polędwiczki w cieście drożdżowym
TM5 TM6

Polędwiczki w cieście drożdżowym

4.6 (17 ocen)

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 200 g wody, letniej
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 20 g siemienia lnianego brązowego
  • 5 g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli

Polędwiczki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych, bez białych błonek, pokrojonych w 3 cm plastry (10 szt.)
  • 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do obsmażenia polędwiczek
  • 20 g sosu sojowego
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • 1 jajko, roztrzepane

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1051.7 kJ / 251.2 kcal
Białko
17.4 g
Węglowodany
26.4 g
Tłuszcz
8.8 g
Błonnik
1.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie