Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spice Paste Marinade
- 1 Tbsp paprika
- 1 Tbsp garam masala
- 2 tsp ground turmeric
- 2 tsp dried mint
- 2 tsp fine sea salt
- 10 garlic cloves
- 3 cm fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 1 fresh green chilli, halved, deseeded if desired
- 120 g water
- 60 g Greek yoghurt
- 600 - 700 g lamb shoulder, boneless, diced
Fried Onion Garnish
- 10 g vegetable oil
- 160 g onions, cut in thin wedges
Spiced Onions and Curry
- 1 Tbsp coriander seeds
- 2 tsp cumin seeds
- 1 tsp dried fennel seeds
- 6 cardamom pods, crushed
- 1 cinnamon stick
- 50 g unsalted butter, diced
- 2 - 3 onions, large, brown, sliced
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 200 g water
- 1 pinch garam masala
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2583 kJ / 621 kcal
- Białko
- 33 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Tłuszcz nasycony
- 20 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 1071 mg
Alternatywne przepisy
Beef Madras
1 Std. 30 Min
Chicken and Mushroom Balti
50min
Cape Malay Chicken Curry
1 Std.
Beef With Lemon Grass (Kuruma Iraichchi) And Coconut Roti
1h 40min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1 Std. 15 Min
Lamb Rogan Josh
1h 45min
Lamb Korma
4h
Sri Lankan Red Beef Curry
1h 35 min
Chicken Jalfrezi
1 Std.
Butter Chicken
50min
Pork Vindaloo
4h
Prawn Bhuna
30min