
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
10 kawałków
Składniki
Galaretka porzeczkowa
-
200 g czarnych porzeczek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
-
20 g wody w temp. pokojowej
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
25 g cukru
-
10 g agaru
Ciasto
-
150 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
-
60 g śmietany, 36% tłuszczu
-
200 g masła pokrojonego na kawałki
-
5 jajek (250 g)
-
50 g miodu płynnego
-
125 g brązowego cukru
-
skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
1 laska wanilii tylko ziarna
-
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
-
300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
-
30 g oleju
-
czarne porzeczki, mrożone uprzednio rozmrożone, do dekoracji
-
bakalie np. płatki migdałów, orzechy, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
661.8 kcal /
2770.8 kJ
Białko
11.5 g
Tłuszcz
41.4 g
Węglowodany
66.6 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
22.6 g
Sód
208.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SŁODKIE MOMENTY
11 Przepisów
Polska
Polska