
Wersje kompatybilne
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Galaretka porzeczkowa
- 200 g czarnych porzeczek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 20 g wody, w temp. pokojowej
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g cukru
- 10 g agaru
Ciasto
- 150 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, 36% tłuszczu
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 5 jajek (250 g)
- 50 g miodu, płynnego
- 125 g brązowego cukru
- skórkę otartą z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 laska wanilii, tylko ziarna
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
- 300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- 30 g oleju
- czarne porzeczki, mrożone, uprzednio rozmrożone, do dekoracji
- bakalie, np. płatki migdałów, orzechy, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2770.8 kJ / 661.8 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 66.6 g
- Tłuszcz
- 41.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.6 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 208.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny
1 Std.
Orientalna sałatka z ryżem, krewetkami i kiełkami
50 Min
Ciasto orzechowe
1 godz. 40 min
Czekoladowy sernik japoński
3u. 30min
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2 Std. 50 Min
Ciasto z groszkami czekoladowymi i orzechami
1 Std. 30 Min
Ciasto czekoladowe na parze z bitą śmietaną
1 Std. 10 Min
Ciasto czekoladowe z bananami i kokosem
1 Std.
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1 Std. 30 Min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.
Ciasto pleśniak
3 godz. 15 min