Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową

Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową

3.1 18 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
10 kawałków

Składniki

Galaretka porzeczkowa
  • czarnych porzeczek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
    200 g
  • wody w temp. pokojowej
    20 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • cukru
    25 g
  • agaru
    10 g
Ciasto
  • mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
    150 g
  • śmietany, 36% tłuszczu
    60 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    200 g
  • jajek (250 g)
    5
  • miodu płynnego
    50 g
  • brązowego cukru
    125 g
  • skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • laska wanilii tylko ziarna
    1
  • mąki pszennej pełnoziarnistej
    250 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • soli
    ¼ łyżeczki
Polewa czekoladowa
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
    300 g
  • oleju
    30 g
  • czarne porzeczki, mrożone uprzednio rozmrożone, do dekoracji
  • bakalie np. płatki migdałów, orzechy, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 661.8 kcal / 2770.8 kJ
Białko 11.5 g
Tłuszcz 41.4 g
Węglowodany 66.6 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 22.6 g
Sód 208.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...