Urządzenia i Akcesoria
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
10 kawałków
Składniki
Galaretka porzeczkowa
-
200 g czarnych porzeczek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
-
20 g wody w temp. pokojowej
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
25 g cukru
-
10 g agaru
Ciasto
-
150 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
-
60 g śmietany, 36% tłuszczu
-
200 g masła pokrojonego na kawałki
-
5 jajek (250 g)
-
50 g miodu płynnego
-
125 g brązowego cukru
-
skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
1 laska wanilii tylko ziarna
-
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki soli
Polewa czekoladowa
-
300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
-
30 g oleju
-
czarne porzeczki, mrożone uprzednio rozmrożone, do dekoracji
-
bakalie np. płatki migdałów, orzechy, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
208.6 mg
Białko
11.5 g
Kalorie
2770.8 kJ /
661.8 kcal
Tłuszcz
41.4 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
22.6 g
Węglowodany
66.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SŁODKIE MOMENTY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sernik tiramisu
12 Std. 15 Min
Ciasto makowe z jabłkami
3 Std. 5 Min
Ciasto orzechowe
1 Std. 40 Min
Przekładaniec cytrynowy
6 Std. 30 Min
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1 Std. 30 Min
Słodka focaccia z jabłkami
1 Std. 45 Min
Ciasto serowe (Tiropita)
1 Std. 10 Min
Mroźne ciasto kokosowe
5 Std. 15 Min
Torcik truskawkowo-serowy na zimno
6 Std. 30 Min
Sernik gotowany
7 Std. 40 Min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.