Pasztet babci Uli

Pasztet babci Uli

4.6 162 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 8 godz. 50 min
10 kawałków

Składniki

  • 1000 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia bułki
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g karkówki wieprzowej pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 300 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
    200 g podgardla wieprzowego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g wątróbki wieprzowej pokrojonej na 3 cm kawałki
    150 g wątróbki cielęcej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 - 130 g cebuli (1 szt.), przekrojonej na pół
  • 1 czerstwa bułka (ok. 50 g)
  • 3 jajka
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do oprószenia formy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 mm plastry
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżeczki grzybów, suszonych np. podgrzybków, zmielonych na puder (patrz wskazówka)
  • 2 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g żurawiny, suszonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 282.7 kcal / 1183 kJ
Białko 19.8 g
Tłuszcz 18.3 g
Węglowodany 9.1 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 6.4 g
Sód 678.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...