Urządzenia i Akcesoria
Pasztet babci Uli
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 8 godz. 50 min
10 kawałków
Składniki
-
1000 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia bułki
-
3 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
300 g karkówki wieprzowej pokrojonej na 3 cm kawałki
-
300 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki
-
200 g podgardla wieprzowego, pokrojonego na 3 cm kawałki200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
-
150 g wątróbki cielęcej, pokrojonej na 3 cm kawałki150 g wątróbki wieprzowej pokrojonej na 3 cm kawałki
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
150 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
100 - 130 g cebuli (1 szt.), przekrojonej na pół
-
1 czerstwa bułka (ok. 50 g)
-
3 jajka
-
masło do natłuszczenia formy
-
bułka tarta do oprószenia formy
-
2 ząbki czosnku
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 mm plastry
-
½ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
-
2 łyżeczki grzybów, suszonych np. podgrzybków, zmielonych na puder (patrz wskazówka)
-
2 ¼ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g żurawiny, suszonej (opcjonalnie)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
678.7 mg
Białko
19.8 g
Kalorie
1183 kJ /
282.7 kcal
Tłuszcz
18.3 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Węglowodany
9.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PIKNIK
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pâté z kurzych wątróbek
3 godz. 30 min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 godz. 35 min
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8 godz. 50 min
Balotyna z kaczki
2 godz. 45 min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2 godz. 15 min
Rolada mięsna
1 godz. 10 min
Pasztet
3 godz.
Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
1 godz. 40 min
Pasztet po krakowsku
2 godz. 40 min
Pasztet na Wielkanoc
2 godz. 10 min
Baleron z karkówki
50 godz. 30 min
Pasztet z piersi indyka
2 godz.