Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki, plus dodatkowa ilość (w listkach) do dekoracji
- 25 g liści bazylii, świeżych
- 110 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 550 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia karczochów
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
- 2 ¼ łyżeczki soli
- 5 łyżek soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 karczochy, świeże
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na 3 cm kawałki
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, posiekane, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 130 g zielonych szparagów, świeżych, bez zdrewniałych końcówek, pokrojonych na 3 części
-
100
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, bez końcówek, przekrojonej na pół
lub 100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, przekrojonej na pół - 200 g sałaty rzymskiej, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 80 g zielonego groszku, mrożonego
- 50 g liści szpinaku, świeżych
- koperek, świeży, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2452.1 kJ / 585.7 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 56.6 g
- Tłuszcz
- 32.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Błonnik
- 10 g
- Sód
- 929.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bentō śniadaniowe
40min
Cebule faszerowane ziemniakami (z grilla)
1h 15min
Wytrawne paluchy wiedźmy
1h
Pasztet z gęsi z farszem grzybowym
9 godz. 45 min
Smoothie bowl z botwiną i sokiem pomarańczowym
10min
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i roszponką
45min
Sałatka szpinakowa z rabarbarem i truskawkami
20min
Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)
40min
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1h 20min
Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem
1h
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2h 10min