Pieczone pierożki z szynką

Pieczone pierożki z szynką

4.6 195 ocen
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
25 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu plus 1 łyżka do posmarowania
    50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, plus 1 łyżka do posmarowania
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko do posmarowania
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
Farsz z szynki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g szynki pokrojonej na kawałki
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Lepienie pierożków
  • mąka pszenna do oprószenia
  • mak do posypania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 96 kcal / 401.7 kJ
Białko 2.6 g
Tłuszcz 6.5 g
Węglowodany 6.9 g
Błonnik 0.4 g
Tłuszcz nasycony 3.7 g
Sód 120.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...