Deser z musem z czerwonych owoców i czekoladową kruszonką z chili
TM6 TM5

Deser z musem z czerwonych owoców i czekoladową kruszonką z chili

4.6 (140 ocen)

Składniki

Czekoladowa kruszonka z chili

  • 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego (patrz wskazówka)
    lub 1 - 2 szczypty suszonych płatków chili
  • 40 - 50 g cukru
  • 1 żółtko

Mus z czerwonych owoców

  • 200 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych (truskawek, malin, czerwonej porzeczki)
    lub 200 g owoców leśnych, mieszanych, mrożonych, (truskawek, malin, czerwonej porzeczki), uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • 20 - 30 g cukru
  • 50 g białego wina, słodkiego
    lub 50 g różowego wina, półsłodkiego

Bita śmietana i złożenie deseru

  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • posypka cukrowa, kolorowa, w kształcie serc (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2501 kJ / 597.8 kcal
Białko
6.5 g
Węglowodany
63.8 g
Tłuszcz
37 g
Tłuszcz nasycony
22.8 g
Błonnik
4.3 g
Sód
26.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy