Urządzenia i Akcesoria
Szołder (murzin) wielkanocny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
10 kromek
Składniki
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju rzepakowego
-
120 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
150 g mleka
-
1 jajko
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
325 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
10 g cukru
-
¾ łyżeczki soli
-
masło do natłuszczenia formy keksowej
-
200 g szynki, wędzonej w temp. pokojowej, pokrojonej w 1 cm kostkę (patrz wskazówka)
-
3 kiełbasy wieprzowe, wędzone np. głogowskie, śląskie (dł. ok. 10 cm), w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
606.2 mg
Białko
12.7 g
Kalorie
1030 kJ /
246 kcal
Tłuszcz
9.2 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Węglowodany
27.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC III
15 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kulki rybne w marynacie
26 godz. 20 min
Kule burgerowe
3 godz. 30 min
Roladki mięsne w cieście filo z sosem chili
1 godz. 25 min
Ciasteczka czosnkowe
50 min
Tarta z nadzieniem żurkowo-jajecznym
1 godz. 45 min
Karbinadle z żymłą
35 min
Kołaczyki z bryndzą
1 godz. 40 min
Masło z gorgonzolą i pieczonym czosnkiem
1 godz. 10 min
Likier makowy
1 godz. 20 min
Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną
3 godz. 10 min
Quiche z resztkami sera i wędlin
40 min
Zupa czosnkowa
55 min