Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
- 120 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g mleka
- 1 jajko
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 325 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 10 g cukru
- ¾ łyżeczki soli
- masło, do natłuszczenia formy keksowej
- 200 g szynki, wędzonej, w temp. pokojowej, pokrojonej w 1 cm kostkę (patrz wskazówka)
- 3 kiełbasy wieprzowe, wędzone, np. głogowskie, śląskie (dł. ok. 10 cm), w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 1030 kJ / 246 kcal
- Białko
- 12.7 g
- Węglowodany
- 27.8 g
- Tłuszcz
- 9.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 606.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placki z chleba z sosem czosnkowo-ziołowym
50 min
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2h 30min
Bieszczadzkie knysze z sosem czosnkowym
2h 30min
Tarta z nadzieniem żurkowo-jajecznym
1 godz. 45 min
Babka mięsna
1 godz. 30 min
Kluski z czerstwych bułek
35 min
Zupa czosnkowa
55 min
Lekko czerstwy chleb zapiekany z boczkiem i serem
50 min
Krupniok zapiekany w kapuście kiszonej
1 godz. 30 min
Makówki (Makiełki)
35 min
Moczka
45 min
Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną
3h 10min