Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 125 g mleka, ciepłego
- 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 50 g cukru
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Nadzienie cynamonowe
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania ciasta
- 2 łyżeczki cukru, do posypania ciasta
- 2 - 3 szczypty cynamonu, mielonego, do posypania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 540.6 kJ / 129.2 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 18.7 g
- Tłuszcz
- 4.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 17.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Brioszka z czekoladą
2 godz. 10 min
Minichlebki z kminkiem
1 godz. 30 min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 godz. 10 min
Ciastka francuskie z makiem
1 godz.
Kruche ciasteczka kokosowe
1 godz. 10 min
Galette z borówkami
1h 25min
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Bajgle z makiem
1h 25min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 godz. 15 min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2h 40min