Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód ciasta
- 120 g śliwek suszonych, bez pestek
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blachy
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody, zimnej (opcjonalnie)
Wierzch ciasta
- 250 g śliwek w czekoladzie, przekrojonych na pół
- 250 - 300 g powideł śliwkowych
- 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 10 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1461 kJ / 349 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 47.8 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kutia
24 godz. 50 min
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Mazurek różany
1hod. 40min
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2 godz. 30 min
Bakaliowiec
2h 50min
Mazurek chałwowy
7h 30min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1hod. 40min
Keks
2 godz. 30 min
Masa makowa
30 min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 godz. 30 min