Makówki (Makiełki)

Makówki (Makiełki)

4.7 216 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
10 porcji

Składniki

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 60 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 250 g maku
  • 300 g wody
  • 100 g rodzynek
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 40 - 60 g cukru
  • 1 pomarańcza ekologiczna
  • 100 g miodu, płynnego
  • 1 - 1 ½ chałki (zależnie od wielkości), pokrojonej w 0,5 cm kromki
    6 - 7 bułek maślanych, pokrojonych w 0,5 cm kromki
  • rum do nasączenia pieczywa (patrz wskazówka)
    mleko, do namoczenia pieczywa (patrz wskazówka)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 139.1 mg
Białko 12.3 g
Kalorie 2306.1 kJ / 550.8 kcal
Tłuszcz 32.2 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Węglowodany 61.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...