Urządzenia i Akcesoria
Makówki (Makiełki)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
10 porcji
Składniki
-
60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
60 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
250 g maku
-
300 g wody
-
100 g rodzynek
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
30 g wiórków kokosowych
-
40 - 60 g cukru
-
1 pomarańcza ekologiczna
-
100 g miodu, płynnego
-
6 - 7 bułek maślanych, pokrojonych w 0,5 cm kromki1 - 1 ½ chałki (zależnie od wielkości), pokrojonej w 0,5 cm kromki
-
mleko, do namoczenia pieczywa (patrz wskazówka)rum do nasączenia pieczywa (patrz wskazówka)
-
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
139.1 mg
Białko
12.3 g
Kalorie
2306.1 kJ /
550.8 kcal
Tłuszcz
32.2 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Węglowodany
61.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
MAKOWE CIASTA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kulki rybne w marynacie
26 godz. 20 min
Szpajza czekoladowo-cytrynowa
1 godz. 10 min
Moczka wegańska
45 min
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi (bezglutenowe)
1 godz. 20 min
Moczka
45 min
Wigilijna kapusta z grochem
2 godz. 20 min
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1 godz. 40 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 godz. 15 min
Likier jajeczny
15 min
Modro kapusta
45 min
Kapusta czerwona na ciepło
35 min