![Sunday lamb roast Sunday lamb roast](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ce4b8788-7cf9-4ac8-9b1a-fc709f259f6f/Derivates/54c6c8b7-342a-45c9-88e9-1c5bd375a3ea.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 anchovy fillets
- 1 sprig fresh rosemary, leaves only
- 4 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 1 tbsp pickled capers, rinsed
- 40 g pitted green olives
- 3 garlic cloves
- 20 g lemon juice
- 20 g olive oil, plus extra for drizzling
- 2 tsp wholegrain mustard
- ½ tsp ground black pepper, plus extra to season
- ½ tsp lemon myrtle (optional)
- 1500 - 1800 g lamb shoulder, deboned (see Tips)
- pine nuts, for sprinkling (optional)
- 100 g white wine
- 2 carrots, cut into slices
- 2 brown onions, cut into wedges
- salt, to season
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 4766.9 kJ / 1135 kcal
- Białko
- 78.3 g
- Węglowodany
- 10.7 g
- Tłuszcz
- 84.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 31.9 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 854 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rachel Shanks's Roast beef with Yorkshires and gravy (TM6)
3 Std. 15 Min
Roast beef with Yorkshires and gravy
3 Std. 15 Min
Barbecued pork ribs
Brak ocen
Alpine macaroni with apple sauce
45 Min
Roast pork with sage and cranberry stuffing (MEATER+®)
3 Std. 35 Min
Rosemary and eschalot gravy
30 Min
Fragrant whole barbecued fish
2 Std. 50 Min
Traditional gravy
25 Min
Sausage sizzle with beer braised onions
1 Std. 15 Min
Surf and turf with pink peppercorn sauce
45 Min
Cheat's cauliflower fried rice
35 min
Mushroom sauce
20 Min