Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 czerwone papryki (ok. 230 g każda)
- 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia papryk
- 50 g migdałów, blanszowanych
-
10
g papryczek chili, suszonych, bez gniazd nasiennych (odmiana ñora, okrągła)
lub 30 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, podłużnej, pokrojonej na kawałki - 20 g białego chleba, pokrojonego na kawałki, świeżego lub czerstwego
- 2 ząbki czosnku
-
150
g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki - 20 g białego octu winnego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty chili, mielonego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 4396 kJ / 1050 kcal
- Białko
- 9.1 g
- Węglowodany
- 25.6 g
- Tłuszcz
- 104.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.7 g
- Błonnik
- 7.7 g
- Sód
- 649.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos myśliwski (sos chasseur)
50min
Sos salvitxada
1 godz. 25 min
Salsa Verde
15min
Sos barbecue z whisky
50min
Pasta Taramosalata
15min
"Dżem" bekonowy
1h 20min
Salsa balsamiczna z burakiem
1h 20min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5min
Sos majonezowy z chimichurri
10 Min
Sos arrabbiata
40min
Chimichurri
5 Min
Sos ranczerski
2 godz. 15 min