Urządzenia i Akcesoria
Sos romesco
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
2 słoiki
Składniki
-
2 czerwone papryki (ok. 230 g każda)
-
180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia papryk
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
30 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, podłużnej, pokrojonej na kawałki10 g papryczek chili, suszonych bez gniazd nasiennych (odmiana ñora, okrągła)
-
20 g białego chleba pokrojonego na kawałki, świeżego lub czerstwego
-
2 ząbki czosnku
-
150 g krojonych pomidorów, z puszki150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
20 g białego octu winnego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
1 - 2 szczypty chili, mielonego
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 słoik
Sód
649.5 mg
Białko
9.1 g
Kalorie
4396 kJ /
1050 kcal
Tłuszcz
104.9 g
Błonnik
7.7 g
Tłuszcz nasycony
13.7 g
Węglowodany
25.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
83 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Salsa brava - pikantny sos pomidorowy
5 min
Oliwa aromatyzowana rozmarynem, szałwią i tymiankiem
10 min
Pasta z czarnych oliwek i tuńczyka
5 min
Purée z kapusty i kasztanów
35 min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1 godz. 5 min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min
Sos salvitxada
1 godz. 25 min
Makaron à la Norma
50 min
Kremowy dressing francuski
10 min
Sos amatriciana
50 min
Pasta z oliwek
5 min
Sos arrabbiata
40 min