Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 czerwone papryki (ok. 230 g każda)
- 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia papryk
- 50 g migdałów, blanszowanych
-
10
g papryczek chili, suszonych, bez gniazd nasiennych (odmiana ñora, okrągła)
lub 30 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, podłużnej, pokrojonej na kawałki - 20 g białego chleba, pokrojonego na kawałki, świeżego lub czerstwego
- 2 ząbki czosnku
-
150
g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki - 20 g białego octu winnego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty chili, mielonego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 4396 kJ / 1050 kcal
- Białko
- 9.1 g
- Węglowodany
- 25.6 g
- Tłuszcz
- 104.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.7 g
- Błonnik
- 7.7 g
- Sód
- 649.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Winegret w stylu azjatyckim
10 min
Sos puttanesca
45min
Sos arrabbiata
40min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5min
Papryczki jalapeños nadziewane serkiem
1 godz.
Sos majonezowy z chimichurri
10 min
Salsa Verde
15 Min
Sos Mojo Amarillo
45min
Sos salvitxada
1h 25min
Sos amatriciana
50min
Sos serowy roquefort
20min
Kremowy dressing francuski
10 min