Urządzenia i Akcesoria
Sos romesco
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
2 słoiki
Składniki
-
2 czerwone papryki (ok. 230 g każda)
-
180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia papryk
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
30 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, podłużnej, pokrojonej na kawałki10 g papryczek chili, suszonych bez gniazd nasiennych (odmiana ñora, okrągła)
-
20 g białego chleba pokrojonego na kawałki, świeżego lub czerstwego
-
2 ząbki czosnku
-
150 g krojonych pomidorów, z puszki150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
20 g białego octu winnego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
1 - 2 szczypty chili, mielonego
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 słoik
Sód
649.5 mg
Białko
9.1 g
Kalorie
4396 kJ /
1050 kcal
Tłuszcz
104.9 g
Błonnik
7.7 g
Tłuszcz nasycony
13.7 g
Węglowodany
25.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
83 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Adżika
40 min
Pasta zhong
15 min
Remoulade
10 min
Sos Mojo Amarillo
45 min
Oliwa portugalska
10 min
Gazpacho słodko-pikantne
5 min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1 godz. 5 min
Burger rybny z krewetkami
40 min
Sos majonezowy z chimichurri
10 min
Sos salvitxada
1 godz. 25 min
Makaron à la Norma
50 min
Sos puttanesca
45 min