Zupa miso, owoce morza w sake z ryżem

Zupa miso, owoce morza w sake z ryżem

3.8 12 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

  • 1440 g wody
  • 300 g ryżu długoziarnistego (np. ryżu do sushi), opłukanego i osuszonego
  • 60 g liści kapusty pekińskiej pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w 2 mm plastry
  • 40 g marchewki pokrojonej w 2 mm plastry
  • 4 płaty wodorostów kombu (opcjonalnie) (ok. 2 cm każdy)
  • 10 - 12 krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 170 g)
  • 300 g małży venus, świeżych, oczyszczonych w skorupach
    300 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w skorupach
  • 250 g krążków kalmara, surowych
  • 75 g sosu sojowego japońskiego
  • 60 g sake
    60 g wina ryżowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (10 g)
  • 80 g pasty miso
  • 5 szczypt wodorostów wakame, suszonych
  • 200 g tofu, miękkiego (opcjonalnie) pokrojonego w 1,5 cm kostkę

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 30 g
Kalorie 2015 kJ / 478 kcal
Tłuszcz 7 g
Błonnik 1.8 g
Węglowodany 71 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...