
Urządzenia i Akcesoria
Zupa miso, owoce morza w sake z ryżem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
wody1440 g
-
ryżu długoziarnistego (np. ryżu do sushi), opłukanego i osuszonego300 g
-
liści kapusty pekińskiej pokrojonych na 2 cm kawałki60 g
-
cebuli pokrojonej w 2 mm plastry100 g
-
marchewki pokrojonej w 2 mm plastry40 g
-
wodorostów kombu (opcjonalnie) (ok. 2 cm każdy)4 płaty
-
krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (ok. 170 g)10 - 12
-
małżów venus, świeżych, oczyszczonych w skorupach300 g
-
krążków kalmara, surowych250 g
-
sosu sojowego japońskiego75 g
-
sake60 g
-
soli morskiej1 łyżeczka
-
oleju sezamowego (10 g)2 łyżeczki
-
pasty miso80 g
-
wodorostów wakame, suszonych5 szczypt
-
tofu, miękkiego (opcjonalnie) pokrojonego w 1,5 cm kostkę200 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
478 kcal /
2015 kJ
Białko
30 g
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
71 g
Błonnik
1.8 g