Mięsna zapiekanka z piwem
TM6

Mięsna zapiekanka z piwem

3.5 (22 oceny)

Składniki

Wołowy gulasz z piwem

  • 40 g oliwy z oliwek
  • 600 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 250 g wody
  • 150 g pora, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 330 g piwa ciemnego
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej

Ciasto i złożenie zapiekanki

  • 150 g mąki pszennej
  • 65 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko, roztrzepane, do posmarowania naczynia do zapiekania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2711 kJ / 647 kcal
Białko
39 g
Węglowodany
36 g
Tłuszcz
35 g
Błonnik
3.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy