Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wołowy gulasz z piwem
- 40 g oliwy z oliwek
- 600 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 250 g wody
- 150 g pora, pokrojonego w 2 mm plastry
- 330 g piwa ciemnego
- 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
- 1 łyżka sosu Worcestershire
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
Ciasto i złożenie zapiekanki
- 150 g mąki pszennej
- 65 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko, roztrzepane, do posmarowania naczynia do zapiekania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2711 kJ / 647 kcal
- Białko
- 39 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Błonnik
- 3.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55 min
Zapiekanka ryżowa z mieloną wołowiną
1h
Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
1h 30 min
Kotlety schabowe z kością (sous-vide) i sałatka jabłkowa (z osłoną noża miksującego)
2h 40 min
Słodka focaccia z jabłkami
1 Std. 45 Min
Krążki cukinii nadziewane masą serową
55 min
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35 min
Zapiekana potrawka z mięsa i warzyw z rosołu
1h
Polędwiczki w cieście drożdżowym
1 godz. 10 min
Sos cytrynowy
20 min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50 min
Zapiekanka z mielonym mięsem, bakłażanem i cukinią
1h 25 min