Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocny placek ziemniaczany
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 porcji
Składniki
-
700 g wody
-
500 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
200 - 250 g wątroby wieprzowej, bez błon i żyłek, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 - 3 ziarna ziela angielskiego
-
250 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
50 g kaszy manny plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
1500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
-
2 łyżki majeranku, suszonego
-
1 - 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
461.4 mg
Białko
14.3 g
Kalorie
1898.3 kJ /
453.4 kcal
Tłuszcz
30.2 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
9.9 g
Węglowodany
34.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC II
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Smażone pierożki wonton
1 godz. 25 min
Wytrawny tort naleśnikowy z marynowanym łososiem
1 godz. 40 min
Wafle z masą kokosową i dżemem porzeczkowym
3 godz. 50 min
Pierożki na parze z wieprzowiną
1 godz.
Mięsna zapiekanka z piwem
1 godz. 40 min
Placek z cukinią
1 godz. 25 min
Forszmak klasyczny
1 godz. 35 min
Kotlety śledziowe z kaparami
25 min
Chłopskie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
1 godz. 20 min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 godz. 35 min
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 godz. 40 min