Wersje kompatybilne
Date, orange and olive oil cake with salted white chocolate ice cream (Shane Delia)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salted white chocolate ice cream
- 175 g sugar
- 250 g water
- 500 g white chocolate, broken into pieces
- 8 egg yolks
- 500 g pouring (whipping) cream
- 1 pinch salt
Date, orange and olive oil cake
- 200 g olive oil, plus extra for greasing
- 1 orange, zest only, no white pith
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 50 g panko breadcrumbs
- 125 g almonds
- 125 g caster sugar
- 1 tsp ras el hanout (see Tips)
- 1 tsp baking powder
- 4 eggs
- 40 g freshly squeezed lemon juice
- 80 g freshly squeezed orange juice
- 55 g white sugar
- 6 pitted Medjool dates
- 1 cinnamon quill
- 8 - 10 cardamom pods
- 2 star anise
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 5038.3 kJ / 1199.6 kcal
- Białko
- 16.8 g
- Węglowodany
- 98.3 g
- Tłuszcz
- 84.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 34.2 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 222.3 mg
Alternatywne przepisy
Panforte
1h 30min
Lemon delicious
1h 5min
Saffron and cardamom poached pears
40 min
Maple bread and butter pudding with walnut crumble
1h 30min
Steamed ginger pudding
3h 5min
Persian Love Cake
1h 15min
Apple, pear and bay leaf cake
1h 15min
Apple and date cake
1h 30min
Polenta, mandarin and almond cake
2 Std. 35 Min
Orange and almond cake
2h 20min
Caribbean carrot cake
2h 10 min
Torta caprese (flourless almond cake)
2 Std.