Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary; Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary; Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

4.4 69 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary
  • czerwonej papryki (1 duża szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    200 - 250 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła
    30 g
    30 g oleju
  • dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    700 g
  • wody
    800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • ziemniaków pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
    400 - 500 g
  • marchewki pokrojonej na 1 cm plastry
    300 g
  • sól do oprószenia warzyw
  • różyczek brokułu
    200 g
  • cukinii pokrojonej w 1 cm półplastry
    200 g
    250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
  • mieszanych ziół, suszonych (np. zioła prowansalskie, tymianek, majeranek, oregano)
    1 łyżeczka
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
    750 - 800 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    700 g
  • mieszanych ziół, suszonych (np. ziół prowansalskich, tymianku, majeranku, oregano)
    2 łyżeczki
  • papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
    ¼ - ½ łyżeczki
  • sera mascarpone podzielonego na kawałki
    250 g
  • zioła, świeże do udekorowania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 550 kcal / 2301 kJ
Białko 39 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 11.5 g
Tłuszcz nasycony 14 g
Sód 955 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...