Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbeteig
- 300 g Mehl
- 150 g Butter, weich, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 75 g Zucker
- 1 Ei
- 1 Prise Salz
Apfelfüllung
- 800 g Äpfel, geschält, in Stücken
-
750
g Weißwein (siehe Tipp)
lub 750 g Apfelsaft (siehe Tipp) - 30 g Zucker
- 20 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 2 Pck. Vanillepuddingpulver
Topping und Fertigstellung
- 30 g Mandeln, gehobelt
- 400 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
- 1 Pck. Sahnesteif
- 20 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 TL Zimt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 995 kJ / 238 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Błonnik
- 1.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zwetschgen-Datschi
2 Std. 30 Min
Eierlikörkuchen
1h 10 min
Apfel-Wein-Tarte
3u.
Rotweinschnitten mit Kirschen
1 Std.
Eierlikör-Mandel-Torte
4h
Marmorierter Eierlikörkuchen
1 Std. 15 Min
Rotweingugelhupf
1 godz. 40 min
Eierlikörkuchen mit Nuss-Nougat-Swirl
2 Std. 30 Min
Kirsch-Windbeutel-Torte
5 Std.
Apfel-Käsekuchen
1 godz. 40 min
Runder Apfel-Streusel-Kuchen
2 Std. 30 Min
Apfelrahmkuchen
1 Std. 50 Min